Beautiful Georgian bespoke kitchen

Earlier this month we visited on one of our most recently finished bespoke kitchen projects in Ipswich.

Our customers approached us last year looking to change their existing dining room to a new kitchen in their stunning Georgian home. With its high ceilings and many original features the room boasts breathtaking views across the gardens and beyond and is flooded by natural light, our client felt she simply wanted to spend more time in here and convert the rarely used dining room into a new kitchen for her family home.

Custom White Georgian Kitchen

Design process

We started with creating hand-drawn designs including floor plans and elevations. This gave our client a clear idea of our plan for their bespoke kitchen and how this would work for our client in their day to day life.

Throughout the design process, we give all our clients full access to design ideas, paint, wood, handles and worktop samples, allowing our clients to know exactly what they are getting and what the end result will be like.

When our client was happy with everything, their kitchen went through to our onsite workshop here in Rendlesham, Suffolk. Where it was handcrafted and built by our talented craftsmen.  The wonderful part of having our onsite workshop is our customers can pop in and have a look at their new kitchen starting to take shape. We think this is a lovely touch to the process.

Bespoke Kitchen Draw

Our client was looking for a contemporary yet traditional style with a slight Provence flair flowing throughout the kitchen. We designed a traditional styled shaker door with a simple bead on the frame to add that detailing our client was looking for. A beautiful chrome knob handle adds an elegant touch and dove tail drawers with a chrome cup handle create a simple and effortless bespoke kitchen.

Along the road, a couple of details were changed for example our client picked a different cornice from their original decision. This could be easily rectified by having the workshop on site. This means the small details can be made more personal to their space.  

Before and after

At the start of the project, the room was stripped with great care taken to maintain all the original features including coving, picture rail, mirror and radiator. We worked carefully around the chandelier which was to become a key focal point in the new kitchen.

Georgian house refurbishment

We created a mantle area from what was a fireplace chimney breast, taking out part of the wall and putting in a lintel. The recess was then boarded and plastered to create a smooth finish ready to have the units installed.

Georgian house fireplace refurbishment

Earlier this year we started the installation process. The project is fully project managed by us. Organising the fitters, electricians, plasterers and painters. Over a period of time, the kitchen started to take shape and come together nicely.

Georgian house kitchen refurbishment

The floor tiles were fitted by our installation team and is a beautiful natural limestone flooring in Mink. Tying together to rest of the interiors and the beautiful surroundings.

Once installed the kitchen was ready for hand painting in a colour of our client’s choice. We used Little Greene paint as this is the brand we love and trust. It gives us the finish that we aim to achieve on all our projects and the colour chosen on this project is Rolling Fog Mid.

Completed kitchen project

Through this kitchen the detailing is carried on into the bespoke cornices mapping the top of the units with stop-chamfered columns on each of the corners, complimenting the original picture rail feature sitting just above the wall units. The exterior plinth has a 45-degree angle on the top edge creating a clean finish.

When you first walk into this kitchen you come across the large island but if you take a glance to the right-hand side you will see the bank of tall larder units. These are oak interiors with internal sensor lighting, turning on when the left-hand door is opened and switching off when the doors are closed.

The two outside units are larger double door larders with internal drawers and spice racks on the inside of the doors. These can hold anything from spices to sauces and can be made and modified to your preferences.

The drawers are oak dove tail drawers and can hold up to 40kg of weight with a soft close runner, with shelving above to hold all of your pantry goods. Integrated Neff larder fridge and larder freezer are concealed centrally in the units.

The island is a large span of worktop including a seating area for two one end, creating a social area.  A useful pop-up socket has been designed into the middle worktop for charging electrical items. Included on the island are two heavy load bearing pan drawers which are holding all our clients pots and pans.

Turning around from the island to face the main kitchen run. On the left hand side we designed a tall oven housing including the Neff combi and Neff Slide&Hide single oven. Having this oven space all in one area creates easy cooking facilities and having the island behind you creates a large span of working and cooking area.

Quartz stone covers the entire work surfaces. This one is in Sierra by CRL Quartz and we think it tones in perfectly with the rest of the kitchen creating a soft and calming feature.

A double sink with waste disposal has been installed along with a three way tap with a filter flow so drinking water is easily accessible. Below is an integrated Neff dishwasher and double bin for general waste and recycling, all tucked away out of sight.

Above is a gorgeous open shelving unit where our client has placed her paintings and ornaments illuminated by LED strips routered into the shelving. This gives the sink area a focal point within the kitchen.

Overall this project has transformed a relatively unused dining room into the a gorgeous bespoke kitchen which has now become the heart of the home.  

It is a gorgeous internal framed bespoke kitchen with intricate detailing matching the original coving, picture rails and skirting. The stylish and sophisticated theme is kept up throughout the whole room with our client’s keen eye for detail. 

Customer Comments

Karen from Ipswich, said ……

“Huge thanks to you all for making the process so painless.  We all are thrilled with the result and spend so much more time in the new space, its an absolute pleasure!”

If this kitchen has caught your eye and you are looking to create your own bespoke space, then get in touch today using our Contact page.